maroxan`s brewery
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Co prawda nie mam porównania, w smaku tylko lekka wędzonka.
 Żadnych innych nie wyczuwam.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Zabutelkowano 42x0.5LComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 $18 Szczypta umiarkowania
 
 $18 Szczypta umiarkowania
 11.11.2011 - przelano na cichąComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 $20 Patyczek
 
 $20
 
 Patyczek
 
 Słód Monachijski 15EBC Castle 4200g
 Słód melanoidynowy 40EBC Castle 300g
 Słód Zakwaszający We - 100g
 Słód Cara 9EBC Castle- 300g
 Słód Cara 20EBC Castle - 150g
 
 Chmiel Simcoe 12,2% 25g granulat
 Chmiel Cascade 30g szyszka
 Chmiel Amarillo 15g szyszka
 
 Drożdże US-05
 
 17 litrów wody
 
 Zacieranie:
 52 - 20min
 62 - 5min
 72 - 50min
 78 -mash out
 
 Wysładzanie do pełnego fermentora, a potem jeszcze parę litrów
 
 Chmielenie 65min:
 
 Od razu po wysłodzeniu do gara 25g Simcoe
 15` - Amarillo
 5` - Cascade 15g
 0` - Cascade 15g po wyłączeniu grzania
 -----------------------------
 
 Wyszło 21L, celuje w 15blg...ale jutro się okaże jaka wydajność.
 Ma być odwzorowaniem stylu AIPA, zamiast Pale Ale użyłem Monachijskiego w celu wydobycia wybitnie słodowego charakteru - co wyjdzie...zobaczymy.
 
 Tak poza tematem...stuknęło 20warek, a dziesiątą przegapiłem 
 W tym wszystkim był: Jeden kwas...jedna średnia, reszta jest udana.
 A co do smaków...wiedzą Ci co kosztowali  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 $18 -wczoraj zabutelkowano 41x0,5L
 ...moglo byc wiecej, ale jedna poszła w kanał z powodu uszkodzenia butelki przez kapslownicę.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 $19 Czerwone
 
 $19 Czerwone - zabutelkowano 42x0.5LComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 $21 Robotnicze Ale
 
 $21
 
 Robotnicze Ale
 
 Słód Monachijski 25EBC Castle 2000g
 Słód Pilzneński 2000g
 Słód Zakwaszający We 50g
 Słód Amber 46EBC Castle 200g
 
 Chmiel Hallertauer Tradiotion 6,4% 20g granulat
 Chmiel Pilgrim 10% - półtorej szczypty
 
 Drożdże US-05
 
 15 litrów wody
 
 Zacieranie:
 Woda 71c - wsypanie słodów - ustalenie temperatury na poziomie 66-68c, dolałem wody w celu ew. korekty - pozostawione bez opieki na jakieś 85minut
 
 Potem wysładzanie cieplejszą wodą niż zwykle w celu dezaktywacji enzymów.
 
 Chmielenie 60min:
 
 HT od razu przed zagotowaniem
 Pilgrim - parę minut później
 -----------------------------
 
 Wyszło 21L, 11blg
 Chłodzi się na balkonie - jutro zadanie drożdży.
 
 Całość zacierana w lodówce turystycznej z powodu problemów interpersonalnych...i teraz najważniejsze: na klatce schodowej wysładzanie również. wysładzanie również.
 Chmielenie już w garnku w kuchni.
 Nie odbyło się bez problemów - zatkało się podczas filtracji i trwała zamiast -20-40min, to tyle że hej. Rada - nie przerywać filtracji...może się zatkać.
 
 Spodobało mi się to z tego powodu, iż nie trzeba myć zaschniętego garnka po zacierze, a w czasie zacierania zagotowałem sobie wodę do wysładzania.
 Gdyby nie problemy z filtracją, to byłby całkiem niezły czas.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 $22 Kozak
 
 $22
 
 Kozak
 
 Słód Monachijski 25EBC Castle 2500g
 Słód Wiedeński Castle 1500g
 Słód Pszeniczny Steinbach - 520g
 Słód Abbey Malt 40-50EBC Castle - 200g
 Słód Aroma 100EBC Castle- 200g
 Słód Caraaroma 350EBC Castle - 50g
 Słód zakwaszający We 50g
 Cukier trzcinowy 500g
 
 Chmiel Styrian Goldings 4,5% 30g
 
 16 litrów wody
 
 Zacieranie:
 Wsypanie słodów do 72,5c>ustalenie temperatury na poziomie 69c
 
 Wysładzanie do pełnego fermentora, a potem jeszcze parę litrów
 
 Chmielenie 60min:
 
 Od razu po wysłodzeniu do gara wrzucony chmiel
 
 -----------------------------
 
 Wyszło 21L 16blg
 
 Jutro rano:
 Zadanie drożdżami THGComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 $20 Patyczek i $21 Robotnicze Ale
 
 Obie warki zostały jakiś czas temu zabutelkowane, 2x40x0.5L
 
 ----------------------------
 :::trochę prywaty:::
 
 Mam troszkę opóźnienie we wpisach...
 ...
 ...była i nawet jedna awantura o zbyt częste warzenie...mam nadzieję, że jakoś rozeszło się po kościach...i znów wrócę do łask...ehhComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 $22 Kozak
 
 W międzyczasie...zbyt długo był na burzliwej...na szczęście nic mu nie dolega.
 Zlany na cichą...odstoi parę dni na balkonie i do butelek...
 
 ------------------------
 
 Następne plany na wykorzystanie gęstwy THG już się knują 
 Choć inwentarz słodowy prawie pusty...coś się wymyśliComment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 $22 Kozak
 
 $22 Kozak
 
 Zabutelkowany dziś 60x0.33L i 1x2L - potężna butelka po jakimś niemieckim lagerze.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 $23 Wiedeń
 
 Pierwsze warka w tym roku 
 Słody odważone  
 
 $23
 
 Wiedeń
 
 Słód Wiedeński Castle 3.5kg
 Słód Cara 20EBC 0.5kg
 Słód Melanoidynowy 40EBC 0.15kg
 
 Chmiel Hersbrucker 4% 40g
 Chmiel Liberty 4% 15g i 5g Styrian Goldings
 
 15 litrów wody
 
 Zacieranie:
 52c - 10min
 62c - 25min
 72c - 45min
 
 Wysładzanie do pełnego fermentora
 
 Chmielenie 60min:
 Hersbrucker - w 5min całość
 Liberty i Styrian Goldings - 5minut przed wyłączeniem palnika
 
 -----------------------------
 
 Wyszło 21L -11blg
 
 Już schłodzone do temp 23st.
 Zadanie drożdżami Urquell
 
 Nachmielona brzeczka smakuje cholernie dobrze...
 Może wiedeński słód przyniesie jakieś nowe smaczki Ostatnia zmiana dokonana przez maroxan; 2012-01-10, 21:40. Ostatnia zmiana dokonana przez maroxan; 2012-01-10, 21:40.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 $24 Pils
 
 Warzone wczoraj z rana
 
 $24
 
 Pils
 
 Słód Pilzneński 3.5kg
 Słód Monachijski 15EBC CM 0.7kg
 Słód Melanoidynowy 40EBC 0.1kg
 Słód Zakwaszający 0,15kg
 
 Chmiel Perle 6% jakoś ponad 40g - w wadze skończyła się bateria - i pojawił się napis LOL 
 Chmiel Lubelski 2,5% szyszka - 30g (tak na oko pół pojemnika po kawie Ricore)
 
 14 litrów wody
 
 Zacieranie:
 52c - 10min
 62c - 35min
 72c - 35min
 
 Wysładzanie do pełnego fermentora, a potem jeszcze parę litrów
 
 Chmielenie 60min:
 
 Perle - w 5minucie
 Lubelski - w 45 i przed wyłączeniem palnika [po połowie zasypu
 -----------------------------
 
 Wyszło 22L - 12blg
 
 Zadanie drożdżami Wyeast 2000 Budvar LagerComment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Jak jest możliwość to czemu nie odwiedzić i wielkiego browaru? Tak okazja nadarzyła się 26.08.2023 gdy na przybrowarnianych łąkach zorganizowano imprezę pod nazwą Radegastův den. Nie brakowało licznych stoisk ze wszystkimi tutejszymi piwami, gadżetami firmowymi i jedzeniem, na scenie do... Jak jest możliwość to czemu nie odwiedzić i wielkiego browaru? Tak okazja nadarzyła się 26.08.2023 gdy na przybrowarnianych łąkach zorganizowano imprezę pod nazwą Radegastův den. Nie brakowało licznych stoisk ze wszystkimi tutejszymi piwami, gadżetami firmowymi i jedzeniem, na scenie do...- 
							Channel: Czechy
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Podczas kolejnej wizyty we IF byłem nieco zaskoczony faktem że w miejscowych sklepach spożywczych pojawiło się w butelkach piwo i to kilka rodzajów z browaru Jager.
 Ten, dawno temu odwiedzony został już opisany na forum- https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...agraniczne/eur...3 Photos- 
							Channel: Ukraina
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Kiedy dotarłem na miejsce po kilkunastominutowym spacerze z półwyspu na którym znajduje się starówka, spotkał mnie mały szok.
 Po przedstawieniu się że jestem z Polski, gość zaśmiał się i powiedział - Ja też.
 Mało tego ten co go tam widać też jest z Polski, a ten co warzy...3 Photos- 
							Channel: Chorwacja
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Skoro już byliśmy w Zakopanem to oprócz browaru Gwarno trzeba było odwiedzić i drugi niedawno powstały, jakim jest Pstrąg Górski. Mieści się u dołu osławionego zakopiańskiego deptaka, i jest kolejnym browarem restauracyjnym właściciela Watry znajdującej się z przeciwnym, górnym końcu... Skoro już byliśmy w Zakopanem to oprócz browaru Gwarno trzeba było odwiedzić i drugi niedawno powstały, jakim jest Pstrąg Górski. Mieści się u dołu osławionego zakopiańskiego deptaka, i jest kolejnym browarem restauracyjnym właściciela Watry znajdującej się z przeciwnym, górnym końcu...- 
							Channel: Małopolskie
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Störtebeker jest jednym z bardziej znanych w Polsce dużych browarów warzących nie tylko typową niemiecką klasykę ale i piwa nowofalowe. Są one u nas do nabycia w wielu sklepach specjalistycznych, w Niemczech też lepsze Getränkemarkt je mają, więc wielokrotnie była okazja ich spróbować.... Störtebeker jest jednym z bardziej znanych w Polsce dużych browarów warzących nie tylko typową niemiecką klasykę ale i piwa nowofalowe. Są one u nas do nabycia w wielu sklepach specjalistycznych, w Niemczech też lepsze Getränkemarkt je mają, więc wielokrotnie była okazja ich spróbować....- 
							Channel: Niemcy
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	
Comment